Lepší pokrytí 3G už nečekejte

15. února 2013
Asi každý už ví, že jsme zemí s nejhorším pokrytím 3G/UMTS v civilizované Evropě. Pokryta jsou jen města a městečka a i zde si uživatelé stěžují na kvalitu pokrytí. Signál končí kousek za městem a o použití 3G na dálničních či železničních tazích si můžeme nechat zdát. T-Mobile to ale vidí jinak:

Pokrytí České republiky signálem sítě třetí generace je teď podle T-Mobilu dostačující. Pokrývat další oblasti už nemá obchodní smysl (jinými slovy: žije tam tak málo lidí, že by se investice do nových vysílačů jen tak nevrátily).

Citace je z článku Tomáše Doseděla - T-Mobile nebude rozšiřovat 3G síť, postaví LTE a očekává nástup virtuálů a zachycuje názory T-Mobile prezentované Frankem Maywerkem na setkání s novináři. Ukončení výstavby 3G sítí potvrdil i generální ředitel Milan Vašina.


3G? Zapomeňte!
Celá pomalu se uzavírající historie 3G/UMTS sítí v Česku je příkladem obrovitého selhání státu. Lví podíl na selhání má vláda Miloše Zemana a jmenovitě ministr dopravy a spojů Jaromír Schilling a tehdejší zaměstnanec ministerstva David Stádník. Ve většině evropských států bylo pásmo 2100 MHz využito ke zvýšení konkurence na trhu, nejčastěji ze tří na 4 operátory. Vláda zachvácená touhou po naplnění poloprázdné státní kasy tuto možnost nenávratně promarnila. V troskách skončily i plány na zisk 20 mld. Kč z prodeje licencí. A nepomohla ani absence tzv. rozvojových kritérií.

Toho operátoři později náležitě využili, když s výstavbou sítí započali až 9 let po udělení licencí. V té době jsme za vyspělými státy v pokrytí 3G zaostávali přibližně o 8 let. V telekomunikacích to je pravěk.

Po pouhých třech letech usilovné výstavby nebylo dosaženo pokrytí ani 40% území České republiky a soudě podle plánů T-Mobile Česko zůstane bílou skvrnou na mapě pokrytí 3G už definitivně.

A co na to novináři?
Přestože zpráva byla zveřejněna na setkání T-Mobile s novináři, je až podezřelé ticho. Jindy aktivní ČTK nevydala žádnou zprávu, mlčí i odborné servery mobil.cz, mobilmania.cz a jindy velmi pečlivý Jiří Peterka. Možná na setkání T-Mobile s novináři moc novinářů nechodí? Nebo že by blížící se konec výstavby 3G sítí nebyl dostatečně zajímavým tématem? 

Asi to tak bude. Telefon Kim Čong-una je daleko zajímavější událostí...
  1. Také mě mrzí, že se tomu novináři málo věnují. Nicméně co se pokrytí jako takového týká, tak mi přijde opravdu smysluplné budovat až LTE síť, protože by ji stejně jednou začali všichni budovat.

  2. Anonymní

    Bojím se,že budování LTE bude stejná fraška jako 3G...historie mě utvrzuje v pesimismu.