Vyplatí se zahraniční tarif?

24. dubna 2012
Stále dokola se objevují dotazy, zda se našinci vyplatí zahraniční tarif? Jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Záleží totiž na způsobu použití a schopnosti překonat několik překážek a omezení. Jako příklad si vybereme tarif rakouského Orange: Supernet Europa SIM Only. Ten obsahuje 1.000 min volání do všech sítí v Rakousku, 300 min do EU, 1.000 SMS do Rakouska a EU, 1 GB dat v Rakousku za 580 Kč.

Pokud netrávíš alespoň část každého měsíce v roce lyžováním na rakouských ledovcích, bude tě zajímat především oněch 300 min do EU. Zahrnují volání z Rakouska do EU nebo roamingového volání v rámci EU nebo příjmu roamingových hovorů v rámci EU. Za EU Orange považuje 27 států EU + Norsko, Švýcarsko, Lichenštějnsko a Island.


I když "zahodíš" 1.000 min volání, 1.000 SMS a 1 GB dat, vyjde tě 300 min volání levněji než u českého Vodafone, který za 300 min lokálních hovorů chce 900 Kč! Výhodou je i tarifikace 30+1!


Takže volání je podstatně levnější než v Česku. Jaké ale má zahraniční číslo nevýhody?


  • - Budeš mít rakouské číslo a pokud ti na něj kamarád zavolá, zaplatí sazbu za hovor do zahraničí. Vodafone si za takový hovor účtuje 11,40 Kč za minutu, T-Mobile podle tarifu 6 - 25,20 Kč za minutu, O2 chce 20,22 Kč za minutu. Zlodějna? Zcela nepochybně!
  • - Pokud ti na rakouské číslo někdo zavolá, odečítají se ti přijaté hovory z 300 min stejně jako aktivní volání.
  • - SMS, které ti pošlou tví kamarádi, jsou stejný případ jako volání. Naši operátoři si za SMS do zahraničí účtují zvláštní přirážku. U Vodafone zaplatíš 2,50 Kč, T-Mobile a O2 si účtují 5 Kč.
  • - Placení měsíčního paušálu může být problém. Platba z české banky do rakouské je možná ještě větší zlodějna než ceny volání do zahraničí. Platit proto musíš na webu zvoleného operátora platební kartou. A je třeba počítat s kurzovními rozdíly.
  • - Minuta volání nad rámec 300 min stojí 12,50 Kč.
  • - Uvedený tarif Orange má aktivační poplatek 1.248 Kč a roční servisní poplatek 498 Kč.


Pokud přesvědčíš své kamarády, že ti na uvedené číslo nesmí volat ani psát SMS, jsou náklady na dva roky provozu následující:

Rakouský Orange 24x 300 min volání v celé EU s tarifikací 30+1:
1.248 Kč aktivace + 2x 498 Kč servisní poplatek + 24x 580 Kč = 16.164 Kč

Český Vodafone 24x 300 min volání v Česku s tarifikací 60+1:
24* 900 Kč = 21.600 Kč

Rakouských 7.200 min volání tě přijde o 5.436 Kč levněji dokonce i když "zahodíš" celkem 24.000 min volání po Rakousku, 24.000 SMS do Rakouska a EU a 24 GB dat v Rakousku !!!

Neuvěřitelné? Nikoli, skutečnost! A příště ať nám předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák zase vykládá, že volání v Česku není předražené.
  1. Anonymní

    dual sim telefon s ceskym cislem (predplacenka, odepis apod. tarify) na ktere mi muzou lide psat/volat. - ja zpatky odpovidam/volam z rakouskeho

  2. Anonymní

    Swině...
    Okrádají nás a okrádají

  3. Anonymní

    ryba smrdi od hlavy ... co jim ti nasi zlodeji v parlamentu dovoli to si tady budou dovolovat porad ... operatori, hypermarkety, ČEZ atd.

  4. Anonymní

    dual sim telefon s ceskym cislem - a k tomu jeste kazdymu vysvetlovat, na ktere cislo ti maji volat zpatky...

  5. Anonymní

    Ja teda nevim, ale jsem se svym volanim spokojeny - pausal 1 Kc, volani mezi kamarady a rodinou uplne gratis. Volani mimo za 1,10 Kc. SMS za padesatnik. Ja bych rekl, ze kazdy ma takovy tarif, jaky si zaslouzi :-)

  6. Anonymní

    Mám číslo, na kterém jsem k zastižení a to číslo dávám každému. A rovnou každému říkám, že když mu zavolám z jiného čísla, nemá si toho všímat.
    Takže s rakouským číslem by se nezměnilo vcelku nic. Navíc je možné ho mít skryté.
    Zajímá mě ale jiná věc. Je vůbec možné získat rakouský paušál bez trvalého bydliště v Rakousku?

  7. Anonymní

    dobry den,02 telefonica jsdou nejvetší nejsmradlvěsi svíně na svete, porochílí podminky na smluve a poslali me MBAFinanci kurvy vymahajici....

  8. Anonymní

    ja jsem cizinec, s afriky, alžirsko, rad bych jeste jeslti budou nejaky levne tarify ponas aby zavolame nasi rudiči maminky do alřirsko, doufam že TESCOMOBILE buda vyhodnejsi, alke O2 jsou nejvetši a smradlaví prase na svete... ,