Dočkáme se virtuálního operátora?

12. října 2012
Optimistickou zprávu První virtuální operátor přijde ještě letos přinesl včera server mobil.cz. Zprávu převzala ČTK a během 2 hodin lavina přepisovačů agenturních zpráv zavalila zpravodajství.

E15.cz - Virtuální operátor do konce roku? Zájem má Ringier, UPC i Tesco
ihned.cz - Ještě do konce roku má na český trh přijít první virtuální mobilní operátor
tyden.cz - Virtuální mobilní operátor by mohl začít do Vánoc
mobilmania.cz - Virtuální operátoři by mohli přijít do konce roku

A tak dále, v mnoha drobných obměnách, pořád dokola. Nikdo nenašel odvahu okomentovat naivní až hloupé vyjádření předsedy rady ČTÚ Pavla Dvořáka, které ulovila ČTK:

Současnou snahu operátorů na vytvoření virtuálního operátora samozřejmě vítám. Jen podotýkám, že kdyby byla vůle se dohodnout, mohli tu virtuální operátoři fungovat již tři roky.

Přitom příčinou stavu, že jako jediná země civilizované Evropy ještě nemáme ani jednoho virtuálního operátora, je nečinnost, ignorance a naprostá neschopnost Pavla Dvořáka cokoli udělat po celou dobu působení v pozici předsedy rady ČTÚ od roku 2006 !!!

Jak to, že to najednou jde?
Co se změnilo, že operátoři přestali plakat, jak jsou pro ně virtuální operátoři nevýhodní? Roky veškeré snahy o dohody blokovali (viz. O2 virtuály nechce). A najednou PR operátorů pouští do světa takové zprávy?

Odpověď je prostá. Poctiví úředníci na ČTÚ se za neschopnost svého předsedy začali nejen stydět, ale začali také konat. ČTÚ začal na operátory tlačit hned na několika frontách: vyhrazením části pásma 1.800 MHz v nadcházející aukci výhradně pro nového operátora, konstatováním o selhání trhu a absenci konkurence s následnou analýzou trhu RT-8, rozsáhlou kontrolou smluvních podmínek iniciovanou novým radním Ondřejem Malým, zahájením několika menších správních řízení na základě stížností spotřebitelů.

Oligopol se snaží za každou cenu upevnit své pozice. Šedé operátory, které roky utlačovali a zkoušeli tak benevolenci ČTÚ a ÚOHS, najednou koupili (viz. Šedí operátoři u O2 končí). Mohlo by se totiž stát, že PPF nekoupí jen Ufona, ale také několik šedých operátorů. A ze stejného důvodu teď budou svolnější v jednáních se zájemci o virtuálního operátora. Lepší virtuál ve vlastní síti než v nové síti konkurenta, který velmi silně bude stát o získání počáteční masy zákazníků a virtuály bude vítat s otevřenou náručí.

A rada pro spotřebitele?
Čekají nás změny, skutečná cenová revoluce je na spadnutí. Za této situaci je velmi krátkozraké upisovat se kterémukoli operátorovi na 24 a více měsíců. Bez úvazku budeš mít možnost ze dne na den odejít za lepší nabídkou.